zondag 29 mei 2011

RUGSTREEPPAD



Vandaag gingen we een dagje naar De Hamert in Limburg. Na een stukje gelopen te hebben ging ik even van het pad af tussen de heide om te kijken of er wat zat. En jawel hoor, ik vond vijf rugstreeppadden (Bufo calamita)! Erg leuk voor mij want deze soort had ik nog niet op de foto.

woensdag 25 mei 2011

GROTE BONTE SPECHT




Gisteren heb ik een spechtenhol ontdekt van de grote bonte specht (Dendrocopos major) waar ik de jonge spechten duidelijk kon horen. Meteen 's avonds terug gegaan naar het hol om foto's te maken. Mijn schuiltent opgezet en gewacht... Na 10 minuten was het al raak! De spechten kwamen naar het hol toe, maar er zaten veel takken in de weg. Dus vandaag ben ik weer terug gegaan en heb ik vanuit een andere plek proberen foto's te maken. Dat lukte een stuk beter!

zondag 22 mei 2011

GROOTE PEEL









Vanmorgen was ik om 04:30 uur opgestaan om naar de Peel te gaan.
Mijn bedoeling was foto's te maken van blauwborsten (Luscinia svecica), roodborsttapuiten (Saxicola torquata) en als het even zou kunnen zou de gladde slang (Coronella austriaca) erg leuk zijn! Daar aangekomen even een kijkje genomen bij de gladde slang, maar het was nog te koud zo vroeg in de morgen. Dus doorgelopen naar de blauwborsten. Al snel zag ik de eerste zitten. Niet lang daarna lieten ook al enkele roodborsttapuiten zich zien. Helaas kwamen ze niet dichtbij genoeg voor een beeldvullende opname. Een kneu (Carduelis cannabina) liet zich ook zien. Toen ben ik weer teruggelopen naar de gladde slang. En jawel hoor! Ik zag een stukje van deze prachtige slang. Dus toen ben ik gaan wachten samen met alle muggen die ik er liever niet bij had... Na een tijdje kwam de slang helemaal naar buiten om zich op te warmen in het zonnetje dat ondertussen aardig warm was geworden. Op de terugweg heb ik de grutto (Limosa limosa) nog kunnen platen. Al met al een geslaagde dag!
(De wulp (Numenius arquata) is een foto van gisteren, 21-5-2011).
1: Grutto
2: Gladde slang
3: Gladde slang
4: Gladde slang
5: Roodborsttapuit
6: Kneu
7: Blauwborst
8: Blauwborst
9: Wulp

vrijdag 13 mei 2011

POLEN 10

Als allerlaatste van de Polen-foto's.
Dit zijn ongeveer alle foto's van ons vieren.
Linksboven: Pieter - Jan - Sanne - ik, in de Biebrza.
Midden-boven: ik - Jan - Sanne - Pieter, voor het bord van de plaats Bialowieza.
Rechtsboven: Ewa (gids) - Sanne - Jan - Pieter - ik, voor de poort van het afgesloten deel van Bialowieza.
Midden-links: Pieter - Sanne - Jan - ik, op de fiets in Bialowieza.
Midden: Pieter - Sanne - Jan - ik, bij het bord van de rivier ''Biebrza''.
Midden-rechts: ik - Pieter - Jan - Sanne, op een bankje.
Linksonder: Jan - Sanne - ik - Pieter, met het prachtige landschap van de Biebrza op de achtergrond.
Onder-midden: ik - Pieter - Sanne - Jan, lekker eten in Bialowieza.
Rechtsonder: Pieter - Sanne - Jan - ik, aan de Zubr in Bialowieza.

POLEN 9

Ook bloemetjes en paddenstoelen staan op de foto.
Namen volgen nog...


Dit is dezelfde plant met twee verschillende kleuren bloemen. Zodra één bloemetje bestoven wordt door een insect veranderd deze van kleur (roze).

Bosanemoon (Anemone nemorasa)
Hiermee stond het vol in de bossen van Bialowieza!

POLEN 8

Nog wat landschapsfoto's van Bialowieza. Je zou het zelf moeten ervaren, maar dit geeft een goed beeld!
Er staan bomen van tientallen meters hoog, dat is prachtig om te zien. Hele dikke bomen zijn er ook, van honderden jaren oud.



POLEN 7

Niet alleen vogels zijn op de foto gegaan, maar ook landschappen!
Hieronder enkele foto's van landschappen.

Bialowieza
Biebrza
Biebrza
Bialowieza
Deze foto geeft een goed beeld van het oerbos!
Bialowieza

maandag 9 mei 2011

POLEN 6

In de tuin van een soort paleis in de stad zat een gaai (Garrulus glandarius) niet ver weg in een boom.


Even gestopt bij een interessant wandelpad in een dorpje vlak bij Bialowieza. Op het einde van het pad stonden paaltjes waar een geelgors op ging zitten (Emberiza citrinella).


In een weiland zat redelijk ver een ooievaar (Ciconia ciconia), wachtend in de auto kwam deze steeds dichterbij waarbij ik leuke foto's kon maken.


Hier nog een foto van dezelfde ooievaar.



In een dierenparkje zat achter een kooi in een stukje bos telkens de withalsvliegenvanger (Ficedula albicollis).

In een kooi in dat dierenparkje was een boomklever (Sitta europaea) druk bezig in het zand. Deze heeft een witte buik, dat is de Scandinavische ''versie'' van de boomklever. Het is wel een ''wilde''!

POLEN 5

Op de zondag hadden we een gids gehuurd voor de dag erna, maandag dus. Om 05:00uur moesten we op de afgesproken plek zijn. De gids was er ook al. Samen liepen we naar de ingang van het afgesloten deel van Bialowieza waar je alleen met gids mag komen. Door de poort gekomen gaat er een wereld open, wat een prachtig bos zeg! Al snel zagen we bijzondere dingen, zoals de withalsvliegenvanger (Ficedula albicollis). (Bialowieza).

In het dorpje Bialowieza zat een spreeuw (Sturnus vulgaris) luidruchtig te zingen op een stroomdraad. (Bialowieza).


Niet alleen op stroomdraden, maar ook in tuinen in Bialowieza zaten vogels, zoals deze zanglijster (Turdus philomelos). Op zoek naar voedsel... (Bialowieza).



Op de schoorsteen van een groot gebouw zat een nest van ooievaars (Ciconia ciconia). Deze kwam aanvliegen waardoor de ooievaars op het nest luidruchtig gingen doen. (Bialowieza).



Zoals je ziet gingen ze dus luidruchtig doen... (Bialowieza).

zondag 8 mei 2011

POLEN 4

Teruggekomen in Bialowieza (dorp) na een wandeling ging er een gaai (Garrulus glandarius) op een hekje zitten.


Ook deze witte kwikstaart (Motacilla alba) ging op een hekje zitten in Bialowieza (dorp).


Wat een gefluit! Omdat ik geel zag dacht ik even aan een geelgors, maar dat geluid klopte van geen kanten. Toen ik met mijn verrekijker keek zag ik het iets beter, een europese kanarie (Serinus serinus). (Bialowieza).



Midden in de hoofdstad van Polen kwam ik in een mini-park deze man gekraagde roodstaart (Phoenicurus phoenicurus) tegen. (Warschau).



Vanuit de auto vogels kijken is wat moeilijker, daar stopten we af en toe om rond te kijken. Dichtbij in het weiland zag ik een vogeltje zitten. Ondertussen weet ik dat het een bosruiter (Tringa glareola) is.


POLEN 3

Weer bij het volgende uitkijkpunt aangekomen zag ik veel witvleugelsternen (Chlidonias leucopterus). Langzaam wat dichterbij gegaan tot aan de waterkant. Daar lag een ouder kano weg te rotten waar ik in ging zitten. Daar kwamen ze lekker dichtbij! En net toen ze op enkele meter van mij voedsel gingen zoeken gebeurde het ergste wat ik kon verwachten... M'n camera begaf het. De sluiter van mijn camera doet het niet meer, dus ik kon geen foto's meer maken. Gelukkig had ik nog een camera bij me. (Biebrza).




Grote groepen kwamen de hele dag overgevlogen. Bij de witvleugelsternen kwamen er weer een paar overvliegen, dit zijn ook bosruiters (Tringa glareola). (Biebrza).



Gelijk toen we uit de auto stapte zagen we de gele kwikstaart (Motacilla flava) in een boompje zitten. Daar heb ik ook een foto van, maar deze ging op het hekje zitten wat een leuk gezicht was. (Biebrza).


Hier dan de gele kwikstaart in het boompje. (Biebrza).


Vanuit een ander kijkpunt waar je over het uitgestrekte gebied van de Biebrza Marshes heen kon kijken ging er een geelgors (Emberiza citrinella) in een boompje naast de kijkhut zitten.