zaterdag 31 maart 2012

TJIFTJAF

Deze tjiftjaf (Phylloscopus collybita) werkte toch wel even mee!

zondag 25 maart 2012

GRIJZE ZANDBIJ

Op weg naar iets wat ik nog moest verzinnen kwam ik deze grijze zandbijen (Andrena vaga) tegen. Na anderhalf uur genieten heb ik ongeveer vast kunnen leggen wat ik wilde, vechtende bijen. Telkens als de rechtse op de foto hier kwam zitten, waren er 1, 2 of 3 andere bijen die dit exemplaar aanvielen. Erg interessant om te volgen!

zaterdag 24 maart 2012

BOOMKLEVER & SNEEUWKLOKJE


Vandaag met de multimediawerkgroep van het IVN een bezoek gebracht aan kasteel Geldrop. Daar deze plaatjes gemaakt.
Op de bovenste foto staat een boomklever (Sitta europaea) en op de ondere een sneeuwklokje (Galanthus nivalis).

maandag 12 maart 2012

HEIKIKKER


Ook dit jaar weer achter de heikikkers aan (Rana arvalis). De eerste heb ik afgelopen zaterdag al waargenomen (10 maart), erg vroeg aangezien ze meestal rond de 20e pas blauw worden! De heikikkermannetjes worden dan blauw en maken een ploppend geluid om de vrouwtjes te verleiden. Elk jaar weer een prachtige ervaring! Hier twee foto's, de bovenste is van 11 maart, en de onderste is van vandaag, 12 maart.

zondag 4 maart 2012

WATERVOGELS

Dodaars (Tachybaptus ruficollis)
Dodaars (Tachybaptus ruficollis)
Dodaars (Tachybaptus ruficollis)
Kuifeend (Aythya fuligula)
Wilde eend (Anas platyrhynchos)
Toen vanmorgen de zon na anderhalf uur nog niet doorkwam (wel voorspeld!) wilde ik terug naar huis gaan vanuit mijn schuilhutje. Maar enkele minuten later begon dan eindelijk de zon te schijnen. En toen werd het zo mooi dat ik niet meer weg wilde! Alle vogels werden ineens actief, de kuifeenden begonnen rond te zwemmen, de krakeenden werden wakker, de meerkoeten begonnen achter elkaar aan te rennen ''over'' het water enz. enz. Dus toen ben ik na twee uur zon maar naar huis gegaan. Na ongeveer 3,5 uur gelegen te hebben voelde ik me net een hark, maar niet voor niks vind ik!